Hoe bespaar ik het beste op mijn energiekosten?

Energiekosten zijn voor ieder huishouden belangrijk, des te groter het gezin des te meer energie er verbruikt wordt en vaak verspillen wij ook een flinke hoeveelheid energie. Het is belangrijk om goed te kijken naar het eigen gebruik en bewust om te gaan met onze apparatuur in huis. Op deze manier kan er flink bespaart worden op de uiteindelijke kosten en het is uiteraard beter voor het milieu om op een gezonde manier met onze elektronica om te gaan.

 

Begin klein

Het is lastig om in één keer een complete omschakeling te maken en daarom is het belangrijk om met kleine verbeteringen te beginnen. Veel mensen zijn zich niet bewust van de kleinere dingen die zij kunnen doen, een goed voorbeeld zijn apparaten daadwerkelijk uitzetten in plaats van alleen maar op stand-by modus. Tegenwoordig beschikt vrijwel ieder apparaat over een stand-by stand in plaats van een echte uitknop, dit zorgt ervoor dat deze apparaten constant op het netwerk aangesloten zijn en stroom verbruiken en dit tikt over een heel jaar natuurlijk wel aan. Een goede oplossing hiervoor is bijvoorbeeld om de apparaten op een stekkerdoos aan te sluiten met een aan- en uit knop. Wanneer de apparaten uitgeschakeld moeten worden kun je simpelweg de stekkerdoos uitzetten en dit schakelt ook direct de verbonden apparaten uit.

 

Kijk bij iedere aankoop goed

Er is tegenwoordig een groot verschil tussen hoe zuinig de verschillende apparaten zijn, van wasmachines tot tv’s zie je een duidelijk verschil tussen merken en modellen en dit is dan ook iets om op te letten. Grotere plasma tv’s staan er bijvoorbeeld om bekend dat zij grote hoeveelheden energie verbruiken, er komt ook warmte van de tv’s af en wanneer je dus graag energie wilt besparen is het geen goed idee om een 55 inch plasma tv aan te schaffen. Kies dan voor een zuiniger type tv, hetzelfde geldt voor andere huishoudelijke apparaten. Ook de koelkast, wasmachine en oven beschikken allemaal over een bepaald energielabel en het is belangrijk om je hier enigszins in te verdiepen bij een volgende aankoop. Door je voor je aankoop te verdiepen in de verbruiksspecificaties van het apparaat dat je gaat kopen kun je jezelf op de lange termijn veel geld besparen, dit geldt vooral voor grotere apparaten zoals wasmachines, koelkasten, tv’s, computers en vaatwassers.

 

Zoek naar advies

Mocht je er zelf niet genoeg verstand van hebben maar wil je toch graag besparen op het gebied van energie dan is dit geen probleem. Tegenwoordig bestaan er genoeg vergelijkings- en advieswebsites waarbij ze jou helpen met je keuzes. Ze geven je advies over alle aspecten van het energie besparen en het overstappen tussen verschillende energieleveranciers. Wees daarom niet bang om op zoek te gaan naar advies op het gebied van besparen, want uiteindelijk wil iedereen zo min mogelijk betalen.