Bladluis: een vervelende plaag

De winter is voorbij en dat betekent: de grauwe dagen van bomen zonder bladeren, planten zonder hun bloei zijn voorbij. Dit betekend ook: de tijd voor beestjes zoals bladluis om weer op te komen dagen is ook aangebroken. Nu is er niets zo vervelend als een plaag beestjes die je mooie tuin zo kapot kunnen maken. Bladluis is van deze beestjes vaak het meest voorkomend in de Nederlandse tuinen. Nu zijn er verschillende soorten varianten die in je tuin kunnen opduiken. Hieronder wordt er een uitleg gegeven over deze verschillende soorten, hoe je ze kunt bestrijden, maar het meest belangrijkste nog: hoe je kunt voorkomen dat er bladluis in je tuin terecht komt. 

De verschillende soorten bladluis

In Nederland zijn er 5 verschillende soorten bladluis. Je hebt de Bloedblaarluis, deze luis zorgt ervoor dat de bladeren van je planten rode of groen-gele verhogingen hebben, het kan er ook wel uitzien als een klein beetje verbrande bladeren. De Bloedblaarluis is onderaan het aangetaste blad te vinden. 

De bloedluis is de tweede soort. Deze zit in tegenstelling tot de Bloedblaarluis niet op gezonde bladeren, maar op bladeren die wondjes of vouwen hebben. Ze zorgen voor knobbels op de planten, je kunt ze herkennen aan de witte wasdraden die ze met zich meebrengen.

De Beukenbladluis zorgt voor geelbruine vlekken aan de bovenzijde van het blad. De luis bevindt zich aan de onderzijde en heeft vaak een witte/lichtblauwe kleur. Deze luis kan zelfs de gehele groei van de beuk belemmeren. 

Bessenbloedblaarluis valt te vergelijken met de Bloedblaarluis, want ook hier ontstaan er verhogingen op het blad met een rode of groen-gele kleur. De luis zelf bevindt zich alleen op bessenstruiken, heeft een fel gele kleur en bevindt zich aan de onderkant van het betaste blad. 

Rozenluizen zijn de luizen waar veel mensen het vaak over hebben wanneer ze het over bladluis hebben. Deze luizen tasten de bladeren, nieuwe knoppen en de bloemen aan van je rozenstruik. De luizen belemmeren de groei en komen vaak in hele grote groepen groene of zwarte bladluizen de plant aantasten. 

Het bestrijden en voorkomen  van bladluis

Wanneer je op natuurlijke wijze je plant wil ontdoen van bladluis, of juist wil voorkomen dat er bladluis op komt kun je knoflook gebruiken. Doe dus een paar tenen knoflook rondom je plant in de tuin en de bladluizen zullen er niet meer op af  komen. Je kunt ook lieveheersbeestjes als natuurlijke vijand gebruiken tegen de luis. Voor je kamerplanten geldt juist: dompel ze soms onder in koud water, de luizen houden hier niet van en zullen geleidelijk afsterven.