Hoe pak je spint en engerlingen in de tuin aan?

Of je nu pas net begonnen bent met tuinieren of dat je al jarenlange ervaring hebt, voor iedereen is er nog zat te leren! Vooral op het gebied van het bestrijden van plaaginsecten merk ik dat veel mensen mij om advies vragen. Zelf ben ik al jaren actief met het bestrijden van Spint en Engerlingen op een biologische manier en ik geef hier graag een aantal handige tips voor. Zo kun je zelf ook aan de slag met het aanpakken van plaaginsecten op een biologische manier, dus zonder dat hier chemische middelen aan te pas hoeven komen. Lees gauw verder en ontdek hoe jij Spint en Engerlingen aan moet pakken!

Spint bestrijden, hoe doe je dat?

Spint is een bekend plaaginsect dat voor veel schade aan gewassen zorgt. Zo vind je Spint vaak tussen groente en fruit en tasten de stengels en bladeren aan. Ze zijn op zoek naar de sappen uit de plant en laten vervolgens een witte draad achter. Hieraan kun je ze dan ook vaak herkennen. Met het blote oog zie je Spint nauwelijks, maar als je goed kijkt zie je ze vaak met meerdere bij elkaar zitten aan de onderkant van het blad. Spint laat zich maar lastig bestrijden, maar hetgeen het meest effectief is, is de inzet van zijn natuurlijke vijand. Dit is de roofmijt welke zich voedt met Spint om in leven te blijven. In de jongste levensfase is de Spint het best om aan te pakken en daarom dien je er vroeg in het seizoen bij te zijn!

Engerlingen aanpakken, hoe doe je dat?

Eigenlijk net als hierboven is het mogelijk om Engerlingen te bestrijden op een biologische manier. Engerlingen bevinden zich in de grond en de meest voorkomende zijn de kever en de larven daarvan. Engerlingen veroorzaken grote schade aan planten, gewassen en wortels daarvan en dienen daarom aangepakt te worden. Ook vogels die op zoek gaan naar Engerlingen om zich daarmee te voeden brengen grote schade aan de gewassen aan. Door aaltjes (ook wel nematoden) in te zetten kun je Engerlingen op een biologische manier bestrijden. Aaltjes voeden zich met de larven van Engerlingen en treden zijn lichaam binnen. Van binnenuit scheiden aaltjes een bacterie uit welke de larven van Engerlingen aantast. Engerlingen zijn niet schadelijk voor milieu, mens of dier en daarom een goed middel! 

Ik hoop dat ik je heb geholpen met deze tips en dat je zelf ook eens aan de slag gaat met deze biologische manier van ongediertebestrijding! Succes en geniet van een tuin zonder ongewenste gasten!