metaaldetector

Hoe werkt een metaaldetector?

Je hebt vast en zeker wel eens iemand op een akker zien zoeken met een metaaldetector. Zou hij straks met een prachtige vondst huiswaarts keren? Metaaldetectie groeit aan populariteit in Nederland en dat is niet vreemd want de grond afzoeken met een detector is meer dan alleen maar een spannende hobby. Je bent lekker in beweging in de frisse buitenlucht, in volledige concentratie wachtend op dat eerste piepje. Een fantastische hobby dus maar hoe werkt zo’n detector nu precies en waar moet je rekening mee houden?

Zoekschijf

Metaaldetectors werken met behulp van een elektromagnetisch veld dat door de zogenaamde zoekschijf van het apparaat de bodem in wordt gestuurd. Die zoekschijf bestaat uit twee delen, de zender en de ontvanger. De zender zorgt voor het elektromagnetisch veld. De ontvanger meet of er een verandering te bespeuren is. Is dat het geval, dan geeft het apparaat een piepje en zie je een nummer op je display.

metaaldetector

Onmisbare kennis

Voordat je nu enthousiast met je metaaldetector het veld intrekt, is het aan te raden te kijken hoe zo’n apparaat reageert op metaalsoorten. Leg daarvoor diverse soorten metaal neer op de grond op circa een meter afstand en ga er met de zoekspoel overheen. Zodra je een signaal hoort, kijk je wat je display aangeeft.

All metals

Wanneer je net begint, kun je het beste alles opgraven. Bijna elke detector heeft daarvoor een ‘all metals’ of zero zoekstand. Wanneer je eenmaal ervaring hebt, kun je bepaalde objecten gaan uitsluiten (discrimineren).

Wat zijn goede vindplaatsen?

Goede detectoristen doen voorwerk voordat ze op pad gaan en duiken in de geschiedenis van een streek waar ze gaan zoeken. Je kunt beginnen met het zoeken op akkers, met stip de meest bezochte zoekplek maar ook bijvoorbeeld op oude paden langs rivieren en stranden.

Wat zijn de regels?

  • Je mag niet zoeken in archeologisch gebied.
  • Vraag toestemming aan de eigenaar of beheerder om te mogen zoeken op bijvoorbeeld een akker.
  • Zoek niet dieper dan 30 cm. Voor vondsten dieper dan 30 cm geldt een opgravingsverbod.
  • Check de APV van de gemeente waarin je gaat zoeken. Soms is er een verbod omdat er nog munitie in de bodem aanwezig kan zijn.
  • Maak gaten die je gegraven hebt tijdens het zoeken weer dicht.