nachtlampjes

Zijn nachtlampjes wel goed voor kinderen?

Als ouders moet je zo veel grote beslissingen maken voor je kinderen. Welke naam geef je ze? Naar welke school gaan ze? Medische beslissingen. Als ouders heb je veel verantwoordelijkheid. Maar waarom gaan we ons dan zorgen maken over kleinere dingen? We hebben hele discussies met vriendinnen over spenen, fruithapjes, nachtlampjes en wat nog meer. Erger nog, mensen geven commentaar online op jouw keuzes. Iedereen geeft ongevraagd advies en meestal komt het er op neer dat als je het niet zo doet als andere ouders, dat je het dan niet goed doet. Laat jij je kind slapen met een nachtlampje? Echt waar? Nou, wij….

Ik denk dat het allemaal prima is, en dat het afhangt van je kinderen, de slaapkamer, de omstandigheden, enzovoorts. Een nachtlampje kan veel zekerheid geven aan een peuter die bang is in het donker. Maar het kan ook een biologische klok verstoren en ervoor zorgen dat je baby vaker wakker wordt dan nodig is.

Mijn dochters hadden allebei een lampje toen ze pasgeboren waren, omdat ik het zelf makkelijker vond om ze in hun bed te vinden zonder de grote lamp aan te hoeven doen. De oudste gaf het zelf aan toen ze in het donker wilde slapen. En ik heb geen verschil gezien in slaappatroon. De jongste wil nog steeds niet in het donker slapen, maar omdat ze ook niet lekker slaapt met het licht aan gebruikt ze nu een nachtlampje en een slaapmasker. Ja, kom maar op met het commentaar. Ik weet dat dit waarschijnlijk niet jouw keuze zal zijn. En het is natuurlijk ook geen mogelijkheid voor een baby of een peuter. Dat is veel te gevaarlijk en bovendien nutteloos als ze zelf niet in staat zijn om het af te zetten en dan rond te kijken. Maar soms moet je creatief zijn om een oplossing te vinden die bij jou past. En soms vind je het antwoord tijdens een lange intercontinentale vlucht.

nachtlampjes

Het belangrijkste is dat je kindje goed slaapt. Als dat beter gaat met een nachtlampje, dan is dat je antwoord. Zorg wel dat het licht van het lampje niet te sterk is en plaats het zo in de kinderkamer dat er geen directe lijn is tussen het lampje en je baby; bovenop een plank, op de grond, of net om een hoekje. En koop natuurlijk een veilige nachtlamp die de hele nacht aan kan blijven zonder warm te worden, zoals LED verlichting. Bij webwinkels als CozyKidz vind je lampen voor kinderkamers die daar aan voldoen. Dan kun je zelf ook zonder zorgen slapen en dan ben je uitgerust genoeg om belangrijkere beslissingen te maken.