Populair op het platteland; oudejaarstraditie met carbidschieten

Omdat er ruimte voor nodig is en de overlast voor omwonenden en hun huisdieren beperkt moet blijven doen we het op het platteland: carbidschieten. Als traditie om het oude jaar mee af te sluiten. De enorm harde knallen en het spectaculair ver weg vliegen van de bal of melkbusdeksel zijn vooral een aantrekkelijke sensatie voor jongeren. In de kerstvakantie zoeken ze vertier met carbid schieten. Precies zoals hun vaders en grootvaders dat ook al deden. Informeer bij de gemeente naar de voorwaarden en doe je voorbereidingen. Zodat alles veilig kan gebeuren. Een gezellige middag waar nog lang over wordt nagepraat. Een tikkeltje ondeugend, dat wel. Maar dat hoort bij de jonge levensfase.

Carbid ook goed om mollen te bestrijden

Het restje carbid dat overblijft kun je goed bewaren.In een donkere en droge trommel blijft het een poos lang bruikbaar. Maar je kunt het ook gebruiken om mollen ermee te verjagen. Een paar brokken carbid in de mollengang, en je bent zo van de mollenplaag genezen. De geur doet de diertjes op de vlucht slaan. Ze lijden er niks mee. Het restje carbid dat achterblijft werkt als een meststof in de bodem. Schonere bestrijding bestaat er bijna niet.

Hoe kom je van ratten en muizen af?

Plaagdieren zoals ratten en muizen zijn ongewenste gasten in je huis of tuin. Daar wil je zo snel mogelijk vanaf. Ze geven overlast, brengen schade toe aan je spullen of tuin. Sommigen zijn zelfs ziekmakend. Tijd voor actie. Er zijn verschillende methoden die elk zijn voordelen en nadelen kennen. Je kunt gif neerleggen en je bent geheid binnen een korte tijd van de muizen of Woelrat af. De dieren lokken en vangen met een woelmuis klem is een optie en vraagt wat weetjes over het gedrag van de muizen. Zet de klem goed op de goede plaats. Als het om een eenling gaat werkt het prima. Bij een grotere populatie moet je een andere manier van muizen bestrijding toepassen. Verjagen met geur of geluid kan helpen. Er zijn veel spullen in de handel waarmee je van de overlast afkomt.