Keuken: de keuze is reuze

In de wereld van keukens zijn er veel mogelijkheden. Dat niet alleen: er zijn ook veel aanbieders. Hierdoor is het soms best lastig om keuzes te maken. Een van de meest bepalende factoren in dit proces is natuurlijk jouw budget. Afhankelijk van jouw budget kun je kiezen voor een goedkope keuken of eentje uit het duurdere segment. In dit artikel gaan we dieper in op de wereld van de goedkope en luxe keukens.

Goedkoop is niet duurkoop

Wat maakt een keuken goedkoop? Dat is voor iedereen verschillend. De definitie van goedkoop is immers voor iedereen anders. Een keuken van €10.000,- kan voor de één duur zijn, maar is voor de ander nog aan de goedkope kant. Er bestaat dus niet echt een eenduidige definitie. Wel worden voor er andere materialen gebruikt in vergelijking met de luxe soort. Deze materialen zijn vaak voordeliger.  Zo is bijvoorbeeld kunststof een betaalbaar materiaal. In goedkope keukens zul je dus vaak keukenbladen van kunststof vinden. Let op: de kwaliteit is nog steeds prima! Wat betreft de spatwand wordt er vaak voor tegels gekozen. Ook een relatief goedkoop materiaal. En het leuke hierbij is dat je uit veel motieven en kleuren kunt kiezen. 

Om geld te besparen zijn er tegenwoordig ook zelfbouw keukens. Hierbij kies je zelf de onderdelen van je keuken uit en zet je het zelf in elkaar. Met de juiste voorbereiding, planning en gereedschap moet dit zeker lukken. Denk hierbij aan het vervoer van de pakketten, het controleren van de onderdelen of de juiste montage handleiding. Klinkt logisch, maar het is echt van uiterst belang dat je aan alle kleine details denkt. 

Luxe keukens

Ook in dit geval bestaat er geen allesomvattende definitie. Wel onderscheidt zo’n keuken zich door de aanwezigheid van hoogwaardig keukenapparatuur en materialen. Wat betreft apparatuur kun je denken aan een inbouwkoelkast of inbouw vaatwasser. Of misschien wel een wijnklimaatkast of een kraan waar kokend water uit komt. En op het gebied van materialen wordt er vooral natuursteen, glas, roestvrij staal of hout gebruikt. Dit zijn vaak duurzame materialen. Ook de vrijheid in opstelling is vaak kenmerkend voor dit type. Zo zie je vaak een kookeiland met bijbehorende tafel of een bar in een luxe keuken. 

Je kunt het helemaal naar jouw smaak inrichten. Maar over het algemeen bestaan er enkele stijlen die erg populair zijn. Houd jij bijvoorbeeld van strakke lijnen en symmetrie? Ben jij fan van een minimalistisch interieur? Dan past een moderne stijl het best bij jou. Deze keukens hebben een strak design en worden vaak afgewerkt met een hoogglans lak. Is dit toch niet helemaal voor jou dan kun je ook kiezen voor een landelijke stijl. Hierbij worden vaak natuurlijke materialen gebruikt, zoals hout. De focus ligt hier meer op een authentieke en tijdloze look. Tot slot komt de industriële stijl veel voorl. Kenmerkend is het gebruik van staal die een robuuste uitstraling geeft. 

Hoe groot je portemonnee ook is en hoeveel mogelijkheden er ook zijn: jij kunt bij KüchenWelt de perfecte nieuwe keuken vinden!