Wat kan je doen met reparatiemortel?

Wanneer beton beschadigt, zal je iets moeten doen. Beton is op z’n sterkst als het helemaal intact is en wanneer beschadigingen onbehandeld blijven, kunnen ze alleen maar erger worden. Om te voorkomen dat een scheur uitloopt op iets veel ergers, kun je het beste reparatiemortel gebruiken. Maar wat doet reparatiemortel en hoe gebruik je het op de beste manier?

Wat is reparatiemortel eigenlijk?

Allereerst even een definitie. Mortel is een betontype dat gebruikt wordt om verschillende soorten steen met elkaar te verbinden. Je kan mortel gebruiken om te metselen, maar het is ook uitstekend geschikt als voegmiddel. Mortel is extreem sterk en laat zich gemakkelijk smeren, waardoor het een bij uitstek geschikt is om scheuren of gaten in beton mee op te vullen. Met reparatiemortel heb je ook een bijzonder korte verwerkingstijd, wat inhoudt dat het snel hard wordt en dus bijzonder rap zijn werk doet. Heb je kleine ondergronden die wel een reparatie kunnen gebruiken, dan is reparatiemortel de beste keuze. 

Waar gebruik je reparatiemortel voor?

Reparatiemortel is het beste in te zetten bij het repareren van relatief kleine beschadigingen van beton of steen. Denk hierbij aan een betonvloer die begint te scheuren, of een muur van beton met een gat erin. Deze beschadigingen moeten snel gerepareerd worden, voordat de scheur of het gat groeit tot iets wat een stuk minder makkelijk te herstellen is. Met reparatiemortel herstel je die beschadiging lekker snel; je smeert de mortel in de scheur of in het gat en vervolgens strijk je het helemaal vlak. Dan is het een kwestie van wachten tot het hard wordt – dat duurt bij reparatiemortel nooit lang – en presto: de beschadiging is hersteld. Het is overigens een prima idee om de reparatiemortel te gebruiken in combinatie met een corrosiebeschermer. Beton kan zover afbrokkelen, dat je het beton kunt zien en wanneer er sprake is van betonrot, is het absolute noodzaak om snel in te grijpen. Door de reparatiemortel te gebruiken in combinatie met een corrosiebeschermer voorkom je dat een relatief kleine beschadiging uitloopt op iets veel groters.

Denk aan de richtlijnen

Reparatiemortel is dus een uitstekend middel om beschadigingen mee te herstellen, maar het is wel van belang dat je altijd goed naar de gebruikershandleiding kijkt. Hierin staan de verhoudingen die je moet gebruiken om een optimaal resultaat te behalen en ook wordt aangegeven welke middelen je kunt gebruiken in combinatie met de reparatiemortel. Het is vaak het slimst om verschillende producten van hetzelfde merk te gebruiken; deze zijn perfect op elkaar afgestemd en je weet altijd precies wat je nodig hebt om een goed resultaat te behalen. 

Andere mortelsoorten

Reparatie is een variant van mortel, maar er zijn nog veel meer. Zo kan je denken aan gietmortel voor de grote beschadigingen, afdichtingsmortel voor de muren van een vochtige kelder, epoxymortel voor een gietvloer en ga zo maar door. Welke mortel het beste past bij je wensen kan je het beste bespreken met een expert. Zo weet je zeker dat je datgene in huis haalt dat je echt nodig hebt.