grote tuin

Kozijnen – voor ieder wat wils

Je denkt er bijna nooit aan, maar toch heeft iedereen ze in huis: kozijnen. Misschien niet helemaal het antwoord wat je had verwacht. Maar ze hebben een hele belangrijke functie. Zonder kozijnen zouden we geen ramen en deuren in ons huis hebben. Dat is bijna niet voor te stellen! Ze vormen het kader waarin de ramen of deuren worden geplaatst. Ze zijn dus de basis. Ze worden gemaakt van losse profielen die vervolgens aan elkaar worden geschroefd of gelast. Dit hangt af van het materiaal. Op basis van materialen zijn er veel verschillende soorten. En daar gaan we het in dit artikel over hebben!  

Kunststof kozijnen

Tegenwoordig is kunststof hip. Vroeger stond het namelijk bekend om z’n goedkope uiterlijk. Maar tegenwoordig is dat wel anders. Dit type wordt gemaakt van polyvinylchloride, ook wel PVC genoemd. Dit materiaal is goedkoop en makkelijk te bewerken en wordt vaak als vervanger van hout of beton gezien. Waarom is het nu dan zo populair? Allereerst gaat dit materiaal erg lang mee. En met lang bedoelen we meer dan 50 jaar. Ook is het zeer onderhoudsvriendelijk. Dit soort kozijnen zijn zeer goed bestand tegen allerlei weerselementen, zoals regen of hitte. Ze zullen dus niet snel beschadigd raken en hiermee blijven de onderhoudskosten ook laag. Bovendien isoleren ze erg goed, doordat het materiaal zo makkelijk te bewerken is. Hierdoor past het kozijn altijd perfect en is er geen ruimte voor kieren en spleten. 

Hout

Een andere veelvoorkomend materiaal is hout. Hierbij is het mogelijk om voor hardhout of zachthout te kiezen. De eerste wordt met name gebruikt voor buitendeur kozijnen, omdat het goed bestand is tegen allerlei weersomstandigheden. Felle zon, extreme droogte of juist felle regenbuien: het maakt allemaal niet uit. Daarnaast is het erg sterk en duurzaam. Een paar voorbeelden van hardhout zijn Meranti of Afzelia. Zachthout is vooral geschikt voor binnendeur exemplaren, omdat het vocht gevoeliger en minder duurzaam is. Zo zijn Vuren en Lariks veelgebruikte soorten zachthout. 

Wat zijn dan de voordelen van hout? Allereerst geeft het een warme en natuurlijke uitstraling waarmee je een fijne sfeer in huis brengt. Ook is het materiaal makkelijk te bewerken.  Je kunt je kozijnen een nieuwe en verfrissende look geven door een simpel likje verf. Of als er iets is beschadigd, kan je dit makkelijk repareren. Je hoeft hierbij niet het hele kozijn te vervangen of repareren, maar slechts een onderdeel. 

Aluminium kozijnen

Dit type kozijn komt het minst vaak voor. Dit komt doordat ze vaak wat duurder zijn dan de andere materialen. Wel heeft het de strakste uitstraling, waardoor het voor sommige mensen de perfecte kandidaat is. Naast dit strakke uiterlijk, is het het ook nog sterk. Het kan niet vervormen en is ook nog eens bestand tegen alle weersinvloeden. Daarnaast vergen ze minimaal onderhoud. Omdat deze kozijnen elektrostatisch zijn, trekken ze geen stof en vuil aan. Je kan het dus makkelijk even schoonmaken als je bijvoorbeeld de ramen lapt. Als je dit eens in het half jaar doet, is het al voldoende. Hoe fijn!